Care sunt triggerele noastre mentale si cum sa le folosesti in marketing?
- Dragos Duna
- Mar 23
- 5 min read
Updated: May 3
Salutare,
Haideți să vă spun cum, până la sfârșitul acestui email, veți înțelege exact ce triggere mentale avem, ce tehnici de marketing sunt folosite de marile companii peste tot în jurul nostru pentru a-si face produsul sau serviciul să fie perceput atât de magnetic, și cum le puteți folosi și voi!
Încă din liceu aveam o mâncărime pe care nu puteam să o scarpin, legată de bani. Simțeam că se afla tot timpul la un milimetru distanță de mine, în altă galaxie, și aproape că mai bine nu mă mai gândeam la ei deloc. Mă simțeam frustrat, eram neliniștit și agitat legat de acest subiect.
De asemenea, aceeași frustrare am simțit-o și în facultate, când, prin natura a ceea ce învățam, trebuia să mai aștept niște ani până când urma să aplic și să câștig bani, așa că m-am pus pe vândut siropuri, sesiuni foto, mobila, haine, fel de fel de obiecte, aproape că dezvoltasem o obsesie despre cum pot să transform orice fac într-o oportunitate de câștig.
Câteodată mergea, câteodată nu mergea și, oricât de mult voiam să înțeleg ce funcționează și ce nu, nu am reușit să distilez o metodă de vânzare și nici să pricep ce ne convinge să cumpărăm un anumit produs și nu altul. Iar această mâncărime a rămas cu mine până recent, când, la al 15-lea îndemn al coach-ului meu, am studiat fenomenele din spatele deciziilor de cumpărare și din spatele succeselor mele partiale și ghiciți ce… there is METHOD TO THIS MADNESS!
Dacă mă cunoașteți, știți că am pornit multe proiecte, unele au funcționat, altele nu, iar ce a fost diferit față de curând este faptul că nu înțelesesem și nu respectasem niște pași vitali. Unul dintre acești pași este acela de a mă asigura că NU plantez și cresc o livadă superbă în mijlocul deșertului, că NU creez cel mai util produs și-l las să se vândă singur, că NU sunt cel mai priceput coach și nu știe nimeni de mine. În esență, trebuie să mă asigur că ce fac ajunge la cine trebuie, iar despre o parte din cum, o să vă scriu mai jos.
So, BUCKLE UP, the mental triggers are:
Autoritate - Avem tendința să urmărim oameni care au autoritate într-un domeniu.
De ce? - Ne ajută să eficientizăm procesul decizional. Dacă cineva știe deja cum se face și funcționează și eu îl cred, atunci eu nu mai trebuie să mă gândesc, ci doar să fac.
Cum? - Îmi menționez realizările, vorbesc despre experiențele mele în urma cărora am avut o revelație și am extras o lecție, preiau leadership-ul atunci când mă pricep la ceva anume, un fel de „Dați-vă la o parte, eu știu cum se face aici…”
Reciprocitate - Atunci când cineva ne dă ceva, vom simți obligația de a da ceva la schimb.
De ce? - Este o funcție relațională care facilitează colaborarea și asigură un echilibru în schimbul de lucruri valoroase între oameni.
Cum? - Oferi lucruri, informații, servicii foarte valoroase, gratuit, așa cum fac eu acum, înainte să ceri acțiunea de a cumpăra. Lucrul acesta creează un dezechilibru de reciprocitate și cine primește va simți mai degrabă să ofere înapoi decât cine nu a primit nimic niciodată de la tine.
Încredere - Cu cât cineva are mai multă încredere în tine, cu atât ești mai influent în viața acestuia.
De ce? - Prin contrast cu cât de puțin dispuși suntem să facem lucruri pentru străini sau să-i credem, atunci când avem încredere în cineva cunoscut, facem lucruri pentru ei și îi credem aproape reflexiv.
Cum? - Poți câștiga încrederea cuiva cu timpul, cu consistență, fiind sincer și ținându-ți cuvântul.
Anticipare - Îți permite să te diferențiezi de gălăgia de reclame, încurajând pe cei care vor să cumpere de la tine să se atașeze de un eveniment viitor și este strâns legată de raritate.
De ce? - Accesează entuziasmul copilăresc pe care toți îl avem și pe care, când suntem mici, îl asociem cu zilele de naștere, sărbători, ocazii la care primim cadouri etc.
Cum? - Poți folosi un „Event trigger”, o dată din viitor spre care îți concentrezi toată atenția și îi inviți pe oameni să facă același lucru, să și-o seteze în calendar.
Likeability - Pur și simplu ne place să facem lucruri, inclusiv afaceri, cu oamenii de care ne place.
De ce? - Este mai ușor să empatizezi și să ai încredere în cineva de care îți place.
Cum? - Pur și simplu facem lucruri plăcute, putem fi onesti, darnici, cinstiți, generoși etc.
Evenimente și Ritualuri - Când oamenii fac un anumit lucru împreună și câteodată este repetabil, atunci au participat la un ritual, iar ritualurile magnetizează oamenii.
De ce? - Participând la un ritual, ne satisfacem nevoia de apartenență, de a fi semnificativi și a face ceva ce contează.
Cum? - Îți transformi lansarea produsului sau a serviciului într-un eveniment, cu dată, reguli de participare, durată și caracteristici particulare.
Comunitate - „Acționăm în concordanță cu felul în care credem că oamenii din comunitatea noastră trebuie să acționeze” - JW, PLF, p.74 / felul în care comunitatea în ansamblul ei se așteaptă de la noi să acționăm.
De ce? - Suntem ființe sociale și avem nevoia de a aparține și de a fi semnificativi unui grup.
Cum? - Comunitățile există pe bază de norme care guvernează felul în care membrii comunității interacționează. Poți să construiești comunitatea ta în jurul produsului sau serviciului și să setezi regulile acesteia, precum să dea share conținutului, să comenteze la postări, să dea like sau chiar să cumpere produsul sau serviciul.
Raritate! - Este unul dintre cele mai puternice triggere, dacă nu chiar cel mai puternic.
De ce? - Cu cât percepem că este mai puțin sau mai puțin accesibil un lucru, cu atât îl vrem mai mult! – vezi Rolex, Ferrari, călătoriile în spațiu, Black Friday, flash discount-uri de 15 min pe Tazz etc. De asemenea, forțează oamenii să ia o decizie, iar unul dintre obiectivele unei campanii de marketing este să pui în fața oamenilor clar decizia de cumpărare sau decizia de renunțare.
Cum? - Trebuie să punem o consecință negativă pe decizia de a nu cumpăra, un discount care expira, cantitate limitată din produs, ediție limitată în cantitate limitată etc.
Dovadă socială - Când îi vedem pe alții că fac ceva, vom fi tentați să facem și noi asta. Folosim Google Reviews / TripAdvisor pentru a decide ce să vizităm sau unde să mâncăm, la micii de la Obor e coadă și știe toată lumea din București de ei etc.
De ce? - La fel ca la celelalte, suntem ființe sociale și suntem tentați să facem ce fac majoritatea oamenilor și să avem încredere în înțelepciunea maselor.
Cum? - Facem public succesul nostru, câți oameni au cumpărat, ce au spus despre produs, ce rating au dat etc.
Sunt curios, pe care dintre acestea le știai sau le intuiai deja? Scrie în comentarii sau trimite-mi un email în care să-mi spui cum te ajută ce ai aflat astăzi! O să încorporez în următorul email răspunsurile voastre.
Totodată, dacă simți că ai putea folosi ce tocmai ai aflat, dar nu știi de unde să începi, dă-mi un mesaj și putem lucra împreună la proiectul tău!
Blanitza ultimu newsletter, mi se pare super value ce ai inclus acolo :D🤘🤘🤘 il pastrez, cu steluta :D